Wettelijke verplichtingen op een etiket

Op het etiket van een voorverpakt levensmiddel moet eerlijke en duidelijke informatie staan zodat de consument weet wat hij koopt en consumeert.

Enkele standaard vermeldingen zijn:

  • Benaming levensmiddel
  • Lijst van ingrediënten (KWID, allergenen)
  • Voedingswaarde
  • Land van oorsprong of plaats van herkomst
  • Netto hoeveelheid
  • Bijzondere bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden
  • De naam of handelsnaam en volledige adres merkeigenaar
  • Gebruiksaanwijzing, indien van toepassing
  • Alcoholvolumegehalte indien >1.2%
  • Houdbaarheidstermijn (THT of TGT)

Alle bovenstaande eisen moeten ook beschikbaar zijn bij verkoop via een webshop, behalve de houdbaarheid.

Deze eisen kunnen afwijken als het een levensmiddel is voor directe verkoop, als de verpakking kleiner is dan 10cm2 of voor bepaalde productgroepen. Voor een uitgebreide beschrijving van waar een etiket aan moet voldoen, raadpleeg het Handboek Etikettering van levensmiddelen van de NVWA.

Het handboek is een hulpmiddel voor het bedrijfsleven over de wettelijke verplichtingen voor de etiketten van voorverpakte levensmiddelen. De NVWA geeft geen advies over individuele vragen. Raadpleeg daarvoor de branchevereniging of een gespecialiseerd bureau, zoals Normec Foodcare of KTBA of een ander kwaliteitsbureau.